środa, 5 grudnia 2012

WEGAŃSKI BIGOS nie tylko na Wigilię



Składniki:

pół główki małej kapusty
2 marchewki
korzeń pietruszki
2 cebule
kawałek dyni (ok. 400g)
150g żółtej soczewicy
czerwona papryka
2 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego (u mnie z włoskich pomidorów bio - jest słodki w smaku)
łyżka syropu z agawy
sól
pieprz
kolendra
słodka papryka

Kapustę poszatkować, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce, cebulę i dynię pokroić. Warzywa zalać 2 szklankami wody, wsypać opłukaną soczewicę i dusić pod przykryciem do miękkości (w trakcie dolewałam wodę, ponieważ odparowała). Gdy warzywa zmiękną dodać pokrojoną paprykę, przecier i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku (nie pomijać kolendry!). Drugiego dnia jest jeszcze pyszniejszy:)

Inspiracją był dla mnie przepis na wegański gulaszo-bigos.  




6 komentarzy:

  1. Pyszności! Czy odgrzewany smakuje coraz lepiej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Drugiego dnia, gdy się "przegryzł" był jeszcze lepszy. Nie wiem jak by smakował jeszcze kolejnego dnia, gdyż nie doczekał tego testu:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Poproszę troszkę na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny! Muszę kiedyś taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja bym dodała jeszcze do całości tak ze 2 łyżki oleju rzepakowego, żeby dodać trochę kwasów omega-3 - wzmacniają odporność.

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm pycha:) świetny zamiennik:)

    OdpowiedzUsuń