środa, 5 grudnia 2012
WEGAŃSKI BIGOS nie tylko na Wigilię
Składniki:
pół główki małej kapusty
2 marchewki
korzeń pietruszki
2 cebule
kawałek dyni (ok. 400g)
150g żółtej soczewicy
czerwona papryka
2 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego (u mnie z włoskich pomidorów bio - jest słodki w smaku)
łyżka syropu z agawy
sól
pieprz
kolendra
słodka papryka
Kapustę poszatkować, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce, cebulę i dynię pokroić. Warzywa zalać 2 szklankami wody, wsypać opłukaną soczewicę i dusić pod przykryciem do miękkości (w trakcie dolewałam wodę, ponieważ odparowała). Gdy warzywa zmiękną dodać pokrojoną paprykę, przecier i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku (nie pomijać kolendry!). Drugiego dnia jest jeszcze pyszniejszy:)
Inspiracją był dla mnie przepis na wegański gulaszo-bigos.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszności! Czy odgrzewany smakuje coraz lepiej?
OdpowiedzUsuńDrugiego dnia, gdy się "przegryzł" był jeszcze lepszy. Nie wiem jak by smakował jeszcze kolejnego dnia, gdyż nie doczekał tego testu:)))
OdpowiedzUsuńPycha! Poproszę troszkę na obiad :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny! Muszę kiedyś taki zrobić :)
OdpowiedzUsuńJa bym dodała jeszcze do całości tak ze 2 łyżki oleju rzepakowego, żeby dodać trochę kwasów omega-3 - wzmacniają odporność.
OdpowiedzUsuńmmm pycha:) świetny zamiennik:)
OdpowiedzUsuń