sobota, 8 grudnia 2012
TARTA CYNAMONOWA
Tarta pachnąca świątecznie... Bez cukru i innych "dosładzaczy", a mimo to słodka.
Składniki:
3/4 szklanki mąką jaglanej i gryczanej (pół na pół)
1/4 szklanki mielonych migdałów
75g sklarowanego masła (dla NieAlergików może być "zwykłe")
2 duże jabłka (najlepiej słodkie)
banan
ok. 1/2-3/4 szklanki wiórków kokosowych (u mnie suche wiórki, pozostałe od produkcji mleczka kokosowego)
rodzynki bio (u mnie dość dużo - dwie garście)
łyżka cynamonu
Zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce, wylepić nim formę do tarty. Na wierzch wyłożyć jabłka starte na tarce i plasterki banana. Posypać rodzynkami, wiórkami i cynamonem. Piec ok. 35 minut w 200 stopniach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
bardzo apetyczne to ciasto i jeszcze jakie zdrowe , idealne
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :) A te bananki nie wyschły?
OdpowiedzUsuńNie, nie były suche:) Podpieczone nie wyglądają wprawdzie zbyt apetycznie, ale nadają słodyczy.
Usuńdeser słodki dzięki słodyczy owoców...i jaglana mąka - wspaniały przepis ... idealnie sprawdzi się u mnie gdy zimowe wirusy nas dopadną ...wtedy jaglana maka i jaglana kasza niezbędne w celach leczniczych / a tu jeszcze będzie tak smacznie :) /
OdpowiedzUsuńMój mąż by się taką z chęcią zajadał :)
OdpowiedzUsuń