poniedziałek, 10 grudnia 2012

PRZYPRAWA KORZENNA


 Do pierników i pierniczków...


Składniki:

25g kory cynamonowca
10g suszonego imbiru
8g goździków
8g ziaren kardamonu
5g ziela angielskiego
3g czarnego pieprzu
5g gałki muszkatołowej
2g ziarenek anyżu (można pominąć)

Wszystkie składniki zmielić w młynku do mielenia kawy lub utłuc w moździerzu. Wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniczku.

5 komentarzy:

  1. tez robię domowa , bo i ładniej pachnie i lepiej działa i jest frajda ,że domowa

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak domowa przyprawa! Ja bym nie pomijała anyżu, ale dorzuciła jeszcze ciut kolendry :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za podpowiedź:) Następnym razem dodam kolendrę:)

      Usuń
  3. Muszę i ja w końcu namieszać co nie co:) Widzę ciasteczka z witrażykami, ślicznie wyszły!

    OdpowiedzUsuń