poniedziałek, 3 grudnia 2012

BABECZKI ŻURAWINOWO-MIGDAŁOWE



Składniki:

szklanka mąki jaglanej
0,5 szklanki mielonych migdałów
0,5 szklanki brązowego cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
ok. 3/4 szklanki mleka roślinnego lub wody (u mnie mleko kokosowe pół na pół z wodą)
1,5 łyżeczki octu balsamicznego
6 łyżek oliwy/oleju

po pół szklanki płatków migdałowych i suszonej żurawiny - do dekoracji

Polewa:

2 łyżki karobu
50g sklarowanego masła
2 łyżki syropu z agawy

Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami, cukrem i proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu wymieszać płynne składniki. Połączyć suche składniki z mokrymi, krótko mieszając. Ciasto przełożyć do foremek, posypać płatkami migdałowymi i żurawiną. Piec ok. 25 minut w 200 stopniach.

Składniki polewy podgrzać w rondelku (tylko do rozpuszczenia i połączenia składników). Polać ostudzone babeczki.



Przepis dodaję do akcji Na Świątecznym Stole Alergika




Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę

Migdały na słodko i wytrawnie!

5 komentarzy:

  1. Pyszne bebeczki zasłużyły na nagrodę. Co wolisz melasę czy karob w proszku?
    Dziękuję za dołączenie do akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te babeczki są wspaniałe...idealne do popołudniowej kawki dla każdej babeczki i każdego chłopeczka nawet gdy alergii nie mają :):)
    uwielbiam wypieki z migdałami i żurawiną...

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne babeczki :). Piękne i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale piękne z tymi migdałami :) pysznie, pysznie ...

    OdpowiedzUsuń