Wczoraj było u mnie rodzinne pieczenie pierniczków. Na zielone drzewko czeka kilkadziesiąt piernikowych gwiazdek, serc, dzwonków, bałwanków, ludzików, misiów, choinek... Wykorzystałam przepis z Życia od kuchni, ale ponieważ pierniczki są przeznaczone na choinkę, pominęłam orzechy i czekoladę. Była to nasza pierwsza próba upieczenia pierniczków z witrażykami.
Składniki:
400g mąki
250g miodu
100g masła
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej (w oryginale łyżeczka, ale wolę aby pierniczki na choinkę były twardsze, stąd zmiana)
4 łyżeczki przyprawy do pierników
kolorowe landrynki
Miód, masło i przyprawę podgrzewać w garnuszku aż masło się roztopi. Ostudzić. Dodać mąkę, sodę i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Wałkować, wycinać, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dekorować według swojej fantazji:) My przed pieczeniem, w ułożonych już na blaszce pierniczkach wycinaliśmy wzory (kółka, gwiazdki) i wypełnialiśmy je cienką warstwą utłuczonych landrynek.
Jeśli to pierniczki choinkowe pamiętajcie o zrobieniu przed pieczeniem dziurek na wstążkę (np. za pomocą słomki).
Piec ok. 10 minut w 190 stopniach.
W czasie pieczenia cukierki rozpuszczają się i łączą z pierniczkiem tworząc witraż. Po wyjęciu z piekarnika wystarczy zaczekać chwilę aż blaszka ostygnie, wówczas pierniczki pozwolą się zdjąć z papieru.
Ten piernikowy witrażyk - piękny !...
OdpowiedzUsuńwycinasz pierniki...kruszysz landrynki - i co potem ? :):) nasypujesz landrynkowy żwirek do dziurki w pierniku i władasz do pieca ?/landrynka się rozpuści i zespoli z piernikiem i nie przyklei się do papieru do pieczenia ? czy rozpuszczasz landrynki i wlewasz je do dziurek w upieczonych piernikach ? / ...musisz mi to jak blondynce sprecyzować :):):)
ja tez poproszę o dokładne instrukcje, bo obiecałam córce, że zrobimy :)
Usuńcudne są!
Marto, poprawiłam trochę opis - mam nadzieję, że teraz lepiej wytłumaczyłam:) W razie wątpliwości pytaj:)
UsuńJuż dopisałam:) Tak jak napisałaś na początku - utłuczone landrynki wsypujemy w otwory w surowym pierniczku, pieczemy, studzimy i gotowe:)Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu blaszki część landrynkowa pierniczka zastyga i bez problemu odchodzi od papieru. Niestety miałam tylko dwa kolory cukierków - zielone i pomarańczowe. Te drugie były musujące, dlatego na witrażyku są bąbelki:)
OdpowiedzUsuńTe bąbelki są właśnie super :)
UsuńNaprawdę śliczne , ojej takie z sercem pieczone
OdpowiedzUsuńPiękne te witraże!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł z tymi landrynkami)
OdpowiedzUsuńświetne są!
OdpowiedzUsuńja już zrobiłam pierniczki do jedzenia, czekają w puszkach na lukrowanie, jutro będę chyba robić takie na choinkę ;D