piątek, 21 grudnia 2012

PIERNIK PO ŻYDOWSKU dla NieAlergików



Składniki:

3,5 szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
4 jajka
0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
4 łyżki oleju
2 szklanki płynnego miodu
pół szklanki mocnej świeżo parzonej kawy
2 łyżki rumu
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan (u mnie szklanka włoskich i 0,5 szklanki migdałów)


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą korzenną.
Jajka ubić mikserem do białości i puszystości. Nadal ubijając dodawać cukier - ubić na gęsty, puszysty kogel - mogel. Następnie dodawać olej, miód, kawę i rum. Wyłączyć mikser, wsypać suche składniki i wymieszać łyżką (ew. mikserem z przystawką mieszającą). Dodać orzechy, wymieszać. Ciasto przelać do formy (u mnie była to duża oraz mała keksówka). Piec do suchego patyczka (ok. 50 minut w 170 stopniach).
Bardzo dobrze się przechowuje, długo zachowuje świeżość. Można zamrozić.
Przepis znalazłam u Doroty. 


2 komentarze: