piątek, 7 grudnia 2012

PIERNIKOWE SUCHARKI


Najpierw były "psie ciasteczka", z których Dominika zrobiła bezglutenowe i bezmleczne sucharki, a potem ja dorzuciłam swoje modyfikacje (dodając m.in. przyprawę piernikową i karob) i tak powstały świąteczne piernikowe ciasteczka:). Twarde - nie wiem czy miękną przechowywane w pudełku, ponieważ zniknęły w dwa dni. Trudno przestać je zjadać, zwłaszcza w towarzystwie kawy z pianką:)


Składniki:

3/4 szklanki mąki jaglanej
3/4 szklanki mąki z quinoa
szklanka mąki gryczanej
1/3 szklanki oliwy 
3 łyżki miodu lub innego słodu np. melasy karobowej, syropu z agawy, syropu daktylowego
1/3 szklanki mleka kokosowego 
1/4 łyżeczki soli 
łyżeczka karobu
dwie łyżeczki przyprawy do pierników
1/2 szklanki puree dyniowego 

Mąki przygotowałam sama mieląc ziarna w młynku. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, odłożyć na pół godziny do lodówki. Posypać blat/stolnicę mąką (używałam gryczanej) i rozwałkować ciasto cienko za pomogą... słoika (ciasto nie przykleja się tak jak do wałka). Powycinać ciasteczka, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i piec ok. 20-30 minut w 200 stopniach (nie umiem dokładnie wskazać czasu, ponieważ mój piekarnik jest nieobliczalny;))

 



Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę

Karob w kuchni

7 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo podobnie do moich, tylko bardziej artystyczne, piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaakceptowałam ale dopiero doczytałam że użyłaś miodu. Jeśli uznajesz, że miód w tym przepisie można zastąpić melasą np. karobową albo syropem roślinnym dopisz to proszę. W innym przypadku będę zmuszona odrzucić przepis:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście możemy użyć innego słodu niż miód, już dodałam informację w przepisie:)

      Usuń