niedziela, 23 grudnia 2012

PRALINKI FIGOWO-MIGDAŁOWE

 

Bardzo szybkie w przygotowaniu. Pyszne...


Składniki (na ok.  10 pralinek):

10 suszonych fig
5 łyżek mielonych migdałów
łyżka inuliny (niekoniecznie)
łyżka melasy z chleba świętojańskiego (można zastąpić innym słodem, np. syropem z agawy)

wiórki kokosowe do obtoczenia

Figi zmiksować na "plastelinę", dodać mielone migdały, słód, inulinę i dokładnie wymieszać (ja zrobiłam to w malakserze, w którym rozdrabniałam figi). W dłoniach formować kuleczki. Obtoczyć w wiórkach. Gotowe!





13 komentarzy:

  1. Świetnie się prezentują ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Z daktyli też by pewnie wyszły:) Smakowite i zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Szkoda, że nie możemy migdałów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patyska, bez migdałów bez można spróbować np. migdały zastąpić wiórkami albo zmielonym sezamem (o ile możecie).

      Usuń
  4. Życzę Wam zdrowych , rodzinnych , pełnych miłości Świąt ...
    wspaniałe pralinki ... muszę spróbować takie zrobić ... czy syrop klonowy to coś czym można zastąpić syrop z agawy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ankawell, dziękuję za życzenia:)
      Tak, można, choć przyznaję, że nie próbowałam jeszcze syropu klonowego - jednak konsystencja podobna i też słodki, więc na pewno może być:)Często robię pralinki, dosłownie 5 minut i gotowe. Można dowolnie kombinować ze składnikami - daktyle, moreli, śliwki, wiórki kokosowe... Już same suszone owoce są tak słodkie, że słód w zasadzie można pominąć. Wystarczy zrobić "plastelinę: z owoców, utoczyć kulkę, ew. obtoczyć w wiórkach lub pudrze i już! Niedawno robiłam z samych suszonych śliwek i daktyli - też pycha:)

      Usuń
  5. pralinki pierwsza klasa, wesołych świąt

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie pralinki muszą być pyszne - nie ma innego wyjścia:)
    Udanych Świąt i dobrego wypoczynku Ci życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uhuhuhu.... proste i piękne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Akurat mam figi suszone:) Bardzo fajna propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne pralinki! Ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow! dotychczas robiłam takie tylko z daktyli, nie wiedzialam ze suszone figi również dadzą radę, muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń