sobota, 8 grudnia 2012

TARTA CYNAMONOWA



Tarta pachnąca świątecznie... Bez cukru i innych "dosładzaczy", a mimo to słodka.

Składniki:

3/4 szklanki mąką jaglanej i gryczanej (pół na pół)
1/4 szklanki mielonych migdałów

75g sklarowanego masła (dla NieAlergików może być "zwykłe")


2 duże jabłka (najlepiej słodkie)
banan
ok. 1/2-3/4 szklanki wiórków kokosowych (u mnie suche wiórki, pozostałe od produkcji mleczka kokosowego)
rodzynki bio (u mnie dość dużo - dwie garście)
łyżka cynamonu

Zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce, wylepić nim formę do tarty. Na wierzch wyłożyć jabłka starte na tarce i plasterki banana. Posypać rodzynkami, wiórkami i cynamonem. Piec ok. 35 minut w 200 stopniach. 








Potrawy rozgrzewające


Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę


5 komentarzy:

  1. bardzo apetyczne to ciasto i jeszcze jakie zdrowe , idealne

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis :) A te bananki nie wyschły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie były suche:) Podpieczone nie wyglądają wprawdzie zbyt apetycznie, ale nadają słodyczy.

      Usuń
  3. deser słodki dzięki słodyczy owoców...i jaglana mąka - wspaniały przepis ... idealnie sprawdzi się u mnie gdy zimowe wirusy nas dopadną ...wtedy jaglana maka i jaglana kasza niezbędne w celach leczniczych / a tu jeszcze będzie tak smacznie :) /

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój mąż by się taką z chęcią zajadał :)

    OdpowiedzUsuń