sobota, 1 grudnia 2012

PIERNIKOWE MUFFINKI dla NieAlergików



 Składniki:

250 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
100 g brązowego cukru
łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki zmielonego imbiru
1/3 łyżeczki zmielonych goździków
jajko
150 ml mleka lub wody
6 łyżek oliwy
4 łyżki płynnego miodu

do posypania mielone migdały (lub orzechy)

Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, cukrem oraz przyprawami. W drugim naczyniu wymieszać płynne składniki. Połączyć zawartość obu naczyń. Krótko wymieszać - tylko do połączenia składników (mogą pozostać grudki). Ciasto przełożyć do foremek. Posypać mielonymi migdałami. Piec 20 minut w 220 stopniach.




Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę

Cud, miód i cynamon

3 komentarze: